A jubileumi küszöb

Egyik nagysikerű gyerekelőadásunk szerzője, Paul Gallico írja a macskákról, hogy bárhová bejutnak gondolkodás nélkül, de kilépéskor mindig megállnak a párkányon vagy a küszöbön, és alaposan körülnéznek, mielőtt elindulnak.

Mielőtt beharangoznánk az idén tizedik alkalommal megrendezendő Jubileumi Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, nem árt, ha egy pillanatra mi is megállunk a küszöbön, és körülnézünk.

A megtorpanásra okot adhat a felnőttvilág számos válsága, de éppen a soron lévő Kaposvári Biennálé gazdag programja utáni élénk érdeklődés jelzi, hogy még világjárvány és háború idején is fontosnak érzik a felnőttek, hogy újra színházba vigyék a gyerekeiket.

Manapság mindannyiunknak égető szüksége van arra, hogy higgyünk egy békés, egészséges, fenntartható világban. A színházi előadások ezt a hitünket szolgálják. Összművészeti alkotások, melyekben a történet, a mozgás, zene és képzőművészet egymást kiegészítve hozza közelebb hozzánk a vágyott jövőt, melyet gyermekeinkkel közösen kell megteremtenünk. A művészet oldja szorongásainkat, segít megbirkózni félelmeinkkel és súlyos problémáinkkal. A színházi alkotók tehetsége és bátorsága lehetőséget teremt a fellélegzésre, a katarzisra, az öröm megélésére és kifejezésére. Manapság nagyobb szükségünk van a művészetre, a kultúrára, a színházi-, és bábszínházi előadásokra, mint valaha. Létfontosságúak azok az élmények, melyek kiszélesítik a gyerekek és ifjak látókörét, lehetővé varázsolják a lehetetlent, szórakoztatnak, csodálkozásra bírnak, szépséget és érzelmeket közvetítenek. A gyerekeinkkel közösen átélhető élmények értelmet adnak kaotikus világunknak, és emlékeztetnek emberi kapcsolataink fontosságára.

A felnövekvő korosztályok iránt érzett felelősség hozta létre a 2002 óta kétévente megrendezett Kaposvári ASSITEJ Biennálét. Székely Andrea idei, jubileumi válogatása tükröt tart elénk, melyben a magyar gyermek- és ifjúsági színházak legjobb vonásaira ismerhet minden érdeklődő. Ezen kívül rangos külföldi társulatok gazdagítják a Biennálé műsorát, melyek közül a legkisebbeknek szóló előadások a nemzetközi MAPPING Fesztivál keretében mutatkoznak be.

Kaposvár városvezetése a Csiky Gergely Színház gyerekelőadásaival, a BábSzínTér létrehozásával, az ASSITEJ Biennálé támogatásával évtizedek óta bizonyítja, milyen fontos számára a következő generációk színházi nevelése, az hogy a legkisebbek számára is széles körben elérhetőek legyenek kulturális értékeink. A gyermekeknek és ifjaknak játszó művészek, a Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a Csiky Gergely Színház munkatársai minden erejükkel azon dolgoznak, hogy Kaposváron 2022-ben is megteremtsék azt a varázslatot, ami életünket szebbé, boldogabbá teszi.

Novák János

az ASSITEJ Magyar Központ elnöke,
a Kaposvári Biennálé művészeti vezetője